Hur politik kan påverka dig och ditt företag

Hur politik kan påverka dig och ditt företag

Allt som sker i samhället styrs av politik. Är det så att ett företag ändrar priser/utbud eller något alls gällande deras organisation så är det ofta en anpassning efter något politiskt beslut som har tagits. Det som politiken gör skapar en så kallad ”butterfly-effekt”, vilket betyder att ett litet politiskt beslut i t.ex. Haparanda skulle kunna påverka ett helt företag i ett annat land om de skulle ha ett samarbete.

Ett politiskt beslut kan vara allt från en dödsdom till en änglaräddning för företag, stora som små. Något specifikt som kan påverka små/medel och väldigt stora företag i Sverige är t.ex. krav på när företag X ska betala företag Y. Ifall ett företag är i behov att betala en faktura med pengar som ska komma från ett annat företag, och att företaget får något förhinder, vilket i sin tur medför att företaget inte har pengar till att betala av fakturan då de inte fått in sina pengar än. Detta är något som händer ofta och medför att företag är i behov av att sälja sin faktura

När ett företag säljer sin faktura till en bank så betalar fakturaköparen ett rabatterat pris på fakturavärdet, så att företaget inte hamnar i en skuld. Det finns olika termer som kan vara bra att hålla koll på om man är i en sådan situation:
Fakturasäljaren.
Borgenär/fodringsägare.
Gäldenär.
Sälja med regress.
Sälja utan regress.

Det är ingen komplicerad process och har använts, och kommer att fortsätta att användas av företag världen över, stora som små. Då det både finns politiska beslut och andra faktorer som påverkar om hur företag måste anpassa sig för att både överleva och utvecklas.

Men för att lyckas så är det viktigt att man håller koll på hur saker och ting är, och när det riskerar att förändras. Skulle man inte hänga med i svängarna så har vi turen att det finns människor som arbetar med att hjälpa företag att komma ur liknande situationer.


Comments are closed.
lighthouse