Vad är Almedalsveckan för något?

Vad är Almedalsveckan för något?

Mellan 2-9 juli 2017 så ägde Almedalsveckan rum i Visby på Gotland. Almedalsveckan är Sveriges största politiska mötesplats. Almedalsveckan hade sin premiär redan år 1968 och ett ikoniskt ögonblick ägde då rum. Den dåvarande utbildningsministern Olof Palme stod på ett lastbilsflak och talade till människorna på Kruttorget i Almedalen. Numera så har veckan blivit en kombination av festligheter, roliga aktiviteter och diskussioner om seriösa sakfrågor som är aktuella i landet. Almedalsveckan pågår från söndagen vecka 26 till söndagen vecka 27, vilket betyder att Almedalsveckan pågår i åtta dagar.

Varje dag under Almedalsveckan är tilldelad våra riksdagspartier. På Almedalsveckan 2017 så fick Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt äran att vara den förste partiledaren att hålla tal. Under hela första dagen så låg fokus på just Vänsterpartiet och vart de står i aktuella sakfrågor.

Almedalsveckan är unikt både om vi tittar i Sverige samt i övriga världen. Det finns inget annat evenemang som på riktigt visar om vad demokrati och öppenhet står för. Det är nämligen så att allt och alla har rätt att vistas på Almedalsveckan och alla dess evenemang är dessutom gratis. Är du intresserad av politik och gärna skulle vilja tala med högt uppsatta politiker så är Almedalsveckan en plats för dig.

Såhär såg talarschemat ut till Almedalsveckan 2017:
Jonas Sjöstedt, V
Jan Björklund, L
Annie Lööf, C
Magdalena Andersson, S
Ebba Busch Thor, KD
Jimmie Åkesson, SD
Gustav Fridolin, MP
Anna Kinberg Batra, M.

Almedalsveckans talarschema är rullande, så den som talade sist ena året får tala först året efter.

Almedalsveckan är en oerhört familjevänlig tillställning på det vackra Gotland. Vill man ta en liten paus från all politik så är Gotland en oerhört vacker plats där det finns många sevärdheter. Är ni småbarnsföräldrar och inte vill gå miste om alla sevärdheter så gäller det att ha en barnvagn av hög klass. Bugaboo Buffalo är en barnvagn som klarar av alla utmaningar, stora som små. Om ni använder den vagnen så finns inte längre risken om att gå miste om någon upplevelse.

För att återgå till politiken så brukar följande ämnen vara i fokus på debatter och utfrågningar:
Jämställdhet
Skatter
Miljö
Invandring/Migration
Äldrevård
Sjukvård
och skola

Det är något speciellt med Almedalsveckan. Trots att det ständigt pratas om mycket allvarliga ämnen så är både politiker och medverkande mycket positiva igenom hela veckan.

Missade du årets Almedalsvecka? Oroa dig inte, Almedalsveckan 2018 kommer att bli ett mycket intressant år vad gäller svensk politik. Så Almedalsveckan 2018 kommer att kräva att politikerna verkligen gör sitt allra yttersta för att kunna visa sig värdiga folkets röst.

 


Comments are closed.
lighthouse