Politisk retorik

Politisk retorik

De flesta vet att politiker använder sig av olika retoriska knep för att påverka sina åhörare men också för att utmana eller ställa sina konkurrenter i dålig dager. Det är intressant att analysera hur de går tillväga för att vinna röster och sympatier. Politisk retorik och vältalighet är en konst som man blir skolad inom och om politikerna själva saknar den talang som behövs finns det retoriker i deras stab som förser dem med tal, metaforer, retoriska frågor och andra knep för att få det övertag som behövs i debatter och tal.

Kurser i vältalighet

Det finns gott om utbildningsmöjligheter för den som vill finslipa sin retorik för att kunna ta hem debatter och vinna argument. På https://www.kompetensexpress.se finns skräddarsydda online kurser där man kan använda sig av e-learning plattformar för att utveckla sina färdigheter inom det retoriska området. Hur går politikerna tillväga för att vinna folkets röster och förtroende? Det är enklare än man skulle kunna tro.

Målgrupp

För att vinna förtroenden måste man som retoriker först identifiera vilken målgrupp man vänder sig till. Politikerna kan naturligtvis sin politiska inriktning både utan och innan, men ibland är det nödvändigt att till exempel adressera en specifik grupp ur väljarskaran direkt. Miljöpartister pratar till exempel utpräglat om miljön och använder metaforer och bildspråk som utmålar oppositionen som miljöbovar. På detta sätt skapar de också en sammanhållning inom det egna ledet genom att ställa grupp mot grupp.

Om en socialdemokratisk politiker till exempel vill vinna förtroenden hos de grupper i samhället som är mest utsatta besöker man kanske gärna äldreboenden och visar upp sitt engagemang i TV samtidigt som man talar om solidaritet och använder ett moget och välvårdat språk. Vallöften är något som gärna basuneras ut vitt och brett och politiker lovar gärna bot och bättring och kan sälja in i princip vad som helst.

Argumentation

En politiker som inte vågar sticka ut hakan och argumentera mot andra politiker i till exempel paneldebatter och som inte kan hålla sig till ämnet, försvara sina ena åsikter och ståndpunkter eller ifrågasätta andras ger inget förtroendegivande intryck. Denna förmåga kan man naturligtvis träna upp som politiker. När man börjar analysera vad politikerna verkligen säger och hur de säger det kan man upptäcka deras politiska retorik och börja genomskåda knepen som de tar till för att vinna såväl poäng som politiska röster.

Generella påståenden

Ett retoriskt knep som en hel del politiker använder sig av är att göra generella påståenden som ingen kan säga emot. Alla vill väl minska klyftorna i samhället men det som glöms bort är att faktiskt sätta fingret på hur detta ska göras. Många gånger skriker politiker högt om orättvisor och pekar finger mot varandra men de erbjuder inga lösningar på vare sig frågan eller påståendet. Däremot vinner de en del politiska poäng genom att beröra en fråga som bekymrar majoriteten av alla väljare.


Comments are closed.
lighthouse